Gegarandeerde kwaliteit van de grondstof

Het uitgangsmateriaal is afkomstig van de kweker of van reeds gecertificeerd uitgangsmateriaal.

Officiële controle van de vermeerderingen

De vermeerderingen worden gecontroleerd door officiële en geaccrediteerde keurmeesters en door de overheid zelf (classificatie).

Toezicht op het samenstellen van bruto-partijen in de zaadbedrijven

Een officiële keurmeester houdt toezicht op het samenstellen van bruto-partijen (afkomstig van één of verschillende percelen).

Kwaliteitscontrole in een erkend labo

Van elke getrieerde partij worden, in het bijzijn van een keurder, monsters genomen die worden ontleed in een officieel erkend labo op soortechtheid, zuiverheid, kiemkracht en kiemenergie.

Ontsmetting in het zaadbedrijf

Alle zaaigraan wordt ontsmet met de meest geavanceerde apparatuur, die toelaat de beste moleculen aan de juiste dosis toe te passen.

Certificering door de overheid

Zaaigraan wordt pas gecertificeerd wanneer het voldoet aan de normen gesteld bij de twee keuringsfasen (veldkeuring en laboratorium).

IKKB standaard

Gecertificeerd zaaizaad biedt een sluitend antwoord op de IKKB (Integrale Keten en KwaliteitsBewaking) kwaliteits- en traceerbaarheidsvereisten. Het staat zowel bij de vermeerdering te velde als tijdens de zaadbereiding bij de bedrijven onder toezicht van de bevoegde overheid. Het blauwe etiket is het bewijs dat de officiële procedure werd gevolgd.

Bekijk hier een filmpje rond de zaaizaadcertificering van het Agentschap van Landbouw en Visserij.

Het belang van gecertificeerd zaaizaad

Kom alles te weten over gecertificeerd zaaizaad.

Teelt van eiwithoudende gewassen

Kom meer te weten over het belang van de teelt van eiwithoudende gewassen.